Répássy Sziszi 2014.06.19. 14:01

WWF-Természetvédelmi Világalap

A WWF, teljes nevén World Wide Fund for Nature, magyarul Természetvédelmi Világalap, a világ jelenlegi legnagyobb civil természetvédelmi szervezete.

 

WWF-logo.jpg

 

WWF célja

A WWF célja, hogy megőrizze a biológiai sokféleséget, csökkentse a környezet szennyezést és elősegítse a fenntartható fejlődést a természeti erőforrások kímélésével. A szervezet kiemelten nagy hangsúlyt fektet az olyan ökorégiók felügyeletére, amelyek a biológiai sokféleség perspektívájából a leginkább érintettek, mint például az erdőkre, édesvizekre, óceánokra és partjaikra. A természeti erőforrások hosszú távon fenntartható használatát, a veszélyes mérgező és szennyező anyagok csökkentésével, illetve az éghajlatváltozás temperálásával próbálják elősegíteni. Így igyekeznek megóvni a természet adta értékeket és lehetőségeket a jövő generációi számára.

WWF története

A szervezet 1961. szeptember 11-én alakult meg Svájcban. Alapító tagjai Luc Hoffman, svájci zoológus, Sir Peter Scott, a híres sarkkutató fia, Julian Huxley, brit biológus, Victor Stolan, a WWF stratégiájának kidolgozója, Max Nicholson, Guy Mountfort és Prince Bernhard of Lippe-Biesterfeld voltak. A tudósok ráeszméltek, hogy az élőhelyek csökkenése és az orvvadászoknak köszönhetően egyes fajok egyedszáma rettentő csökkenésnek indult, amely a biológiai sokféleségünk hanyatlásával járhat. Az első, megmentésre szoruló fajok közül, a Kínában őshonos óriáspanda volt, amely a szervezet logójává is vált.

Magyarországon 1991-ben vette kezdetét a WWF tevékenysége, elsősorban a kelet-európai régióban, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ragadozómadár-védelmi programja keretein belül. Az igyekezet bizonyítékául szolgál a magyarországi kerecsensólyom-állomány, amely a kihalás széléről harmincról nyolcvan párra emelkedett a program során.

Tevékenysége

Tevékenységei közé tartozik, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozásra és a globális felmelegedésre. Ezek ellen a légszennyezés csökkentésével és az energiatakarékos életmóddal tudunk pozitív eredményeket elérni.

Másik probléma az óceánok és egyéb vizek szennyezése, illetve a túlhalászat, mely több százmillió vízi élőlény életét veszélyezteti. Ennek okán hozták létre a WWF tengervédelmi programot, mely például a Földön valaha élt legnagyobb faj, a kékbálna és a Nagy-korallzátony védelmére szolgál.

Az erdők a világ szárazföldi biológiai sokféleségének 2/3-ának biztosítanak otthont, emellett tisztítják a levegőt, amelyet mi belélegzünk, életmentő orvosság előállításában nyújtanak forrásokat, ezen kívül a főzéshez és otthonaink fűtéséhez nélkülözhetetlenek. Az erdős területek helyreállításán folyamatosan dolgoznak a szervezet tagjai.

A WWF szívügyének tartja a veszélyeztetett fajok támogatását és védelmét. Mára növény- és állatfajok nagy része került a kipusztulás szélére. Különös figyelmet fordítanak a kis egyedszámú, globálisan fontos, úgynevezett  zászlóshajó fajokra, mint az óriáspandák, tigrisek, bálnák, főemlősök, tengeri teknősök, orrszarvúak, afrikai és ázsiai elefántok. 

Minden erejükkel azon vannak, hogy megóvják a természetet, az állatokat és növényeket, azt a közeget ahol mi, emberek élünk, pedig ha nem tennénk tönkre, nem lenne szükség ilyen szintű, radikális megoldásokra.

Azért választottam a WWF-et, mert ahogyan nekünk is, az állatoknak is szükségük és joguk van a szabad életre, melyre manapság egyre kevesebb lehetőségük és esélyük van. Nagyon tisztelem a szervezet tagjait, hogy munkájukat eltökélten és hatékonyan végzik egy nemes cél érdekében.

Forrás:  

http://hu.wikipedia.org/wiki/WWF

http://www.wwf.hu/

Címkék:szabadság állatvédő Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://struccontul.blog.hu/api/trackback/id/tr586382099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása