Adél.M 2014.06.14. 12:36

Bátor Tábor Alapítvány

A Bátor Tábor Alapítvány egy Magyarországon működő közhasznú szervezet, amely beteg gyermekek segítésével foglalkozik. Az Alapítvány célja, hogy a különböző betegségtől szenvedő gyermekeket részben kárpótolja a betegség következtében megcsonkult gyermekkorukért. A súlyos betegségben szenvedő gyermekek mindennapjait ugyanis nem csak maga a fájdalom keseríti meg, de a betegség korlátainak köszönhetően a társas kapcsolatok terén is károk érik őket. A kórházakban töltött idő során elveszthetik az iskolában szerzett barátokat, kimaradnak a közös programokból, ezáltal pedig még inkább betegnek érezhetik magukat. A Bátor Tábor célja, hogy ezt a problémát bizonyos szinten kiküszöbölje. Lehetőséget nyújt a gyerekeknek, hogy hasonló problémával küszködő társaikat ismerjék meg, eközben pedig olyan élményekben lehet részük, amelyekben más körülmények között nem lehetne. A fő célja az Alapítvány által szervezett táboroknak, programoknak, hogy a gyermekek sikerélményekre tegyenek szert és ez által életerőre kapjanak, fogékonyabbak legyenek a gyógyulásra.

A Bátor Tábor Alapítvány tagja a SeriousFun Children’s Network nevű nemzetközi táborszövetségnek, amely élményterápiás módszerekkel segít krónikus beteg gyerekeken. Közép-Európában ez az Alapítvány kiemelkedően fontos, hiszen nem csak magyar, de cseh, szlovák és lengyel gyermekeket is táboroztatnak. 2007 júliusától az Association of Hole int he Wall Camps világszövetség teljes jogú tagjaként fogadta a Bátor Tábort. Az első nemzetközi turnust 2008 nyarán került megszervezésre, ahol a résztvevők Csehországból, Lengyelországból, Szlovákiából és Olaszországból érkeztek.

Táboraik helyszíne egy komplexum, amelyet a krónikus beteg gyerekek igényeire szabva alakítottak ki Hatvan városának szélében. A komplexum helyet ad egy fedett sportcsarnoknak, műfüves focipályának, íjász pályának, csónakázó tónak, magas kötélpályának. Igyekeztek olyan terepet kialakítani, amelyen különleges dolgokat tapasztalhatnak meg a gyerekek a segítségükkel. A komplexumban 70 gyereket, 14 családot és 66 önkéntest tudnak elszállásolni.

Az Alapítvány céljainak elérésében kulcsfontosságú szerepet játszanak az önkéntesek. Mivel közhasznú szervezetről beszélünk, kiemelt fontosságúak a támogatások. Az önkéntesek ugyan nem feltétlenül nyújtanak anyagi támogatást, munkájuk nélkül viszont az egész tábor nem jöhetne létre.

Az önkénteseket a táborokban cimborának nevezik. Minden évben gondosan megválogatják a cimbora jelölteket, majd két alkalmas képzést nyújtanak számukra, hogy a táborban maximálisan felkészülve tudjanak részt venni. Nagyon fontos a szervezet számára az önkéntesek attitűdje, elszántsága, hiszen sok minden múlik azon, hogy milyen kapcsolatot tudnak majd kialakítani a tábor során a gyerekekkel. A 2001-es indulás óta több mint 1900 cimbora segítette a táborok megvalósítását. Mára Magyarország legjelentősebb önkénteseket foglalkoztató szervezetévé nőtte ki magát a Bátor Tábor.

A támogatásoknál ki kell emelni még az adó 1%-ból befolyó adományokat is. A Bátor Tábor Alapítvány egyre nagyobb hírnévnek örvend, ennek köszönhetően pedig az adó 1%-ból befolyó összegek is évről évre növekedni tudnak. Az adó 1%-nak összege alapján felállított rangsorban az Alapítvány 2012-ben a 6. helyen szerepelt, míg 2013-ban már fellépett az 5. helyre. A 2013-as évben 16 164 adományozótól összesen 77 244 600 Ft folyt be a szervezethez, 0,6 millió Ft-tal több, mint a 2012-es évben.  

Az Alapítvány elérhetőségei:

Név 

 Bátor Tábor Alapítvány

Levelezési cím (iroda)

1135 Budapest, Reitter Ferenc utca 46-48. (térkép)

Székhely

1033 Budapest, Polgár u. 8-10.

Telefon

1/302-8808

E-mail

batortabor@batortabor.hu

Adószám 

18107913-1-41

Számlaszám 

10918001-00000015-88740016

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://struccontul.blog.hu/api/trackback/id/tr326297736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása