nagybetti 2014.07.01. 22:55

Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség

A Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség /MÁTSZ/ 1992.-ben alakult.


Első feladata az akkor készülőben lévő Állatvédelmi Törvény egyeztetése volt.

A Tagszervezetek érdekképviseletén kívül támogatja és segíti azokat, továbbra is egyeztet a jogszabályok alkotása során. Minden megyére kiterjedő szakértői hálózatot működtet a KOP-al együttműködve, az állatkínzások kivizsgálására és megelőzésére.

Kiemelt programja az állatvédelmi oktatás bevezetése az általános iskolákban, ezen a területen már több, mint tízezer diákot sikerült elérni.

A MÁTSZ az ország legnagyobb állatvédő szervezete, több mint 55 tagjarévén minden megyében jelen van.
A MÁTSZ a Tagszervezeteinek érdekképviseletére alakult 1992-ben, feladatai azóta jelentősen kibővültek:

A MÁTSZ tagszervezetein keresztül és azok megbízásából szemléletformáló és oktató tevékenységet végez. Segítséget nyújt az önkormányzatoknak a kóbor állat probléma megoldásában. A közösségi szolgáltatás végzése közben igyekszik megnyerni a közvéleményt annak, hogy minél nagyobb mértékben a menhelyek kapják az eddigi gyepmesteri feladatokat. A közvetlen oktatási tevékenység a médiákban történő felvilágosító tevékenységen kívül oktatói kézikönyv kiadásában is megjelenik.

Két éve zajlik az Állatvédelmi Oktatás bevezetése az általános iskolákba a Zöld Forrás pályázat segítségével, amely az idén már Budapest után Pest megyére is kiterjedt. A kapott tápadományok központi elosztása regionális rendszer szerint. Rendszeres kapcsolattartás a VM állategészségüggyel és környezetvédelemmel és természetvédelemmel, foglalkozó államtitkárságával, folyamatos részvétel a jogszabályok és törvények előkészítésében. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal közösen az egész országot lefedő 
állatvédelmi szakértői hálózat kiépítése. Saját tagjaink Állatmentő Szolgálatainak fejlesztése, bővítése és kiépítése, szponzorok segítségével.

Hungarikumok:

Őshonos magyar kutyafajták: puli, pumi, mudi, kuvasz, komondor, rövidszőrű magyar vizsla, erdélyi kopó, magyar agár 

magyar hidegvérű: a Magyarországon törvényileg védett lófajták közé tartozik

cikta: egyik legritkább juhfajta a világon, egyike védett háziállatainknak 

cigája: Magyarországon őshonos juhfajta

magyar óriás nyúl: az egyetlen őshonos nyúlfajtánk, amit az Országgyűlés nemzeti kinccsé nyilvánított

magyar szürke szarvasmarha

magyar racka juh

magyar tyúk

magyar mangalica

magyar lúd

 

Támogatók:

Pedigree

Pfizer

Nestlé Purina

Fővárosi Állat-és Növénykert

PROfirka

Zepter

Mars Magyarország

 

A Mátsz számlaszámai:
belföldön: 11705008-20489764 OTP Bank
külföldről: HU78 11705008- 20489764- 00000000 OTPVHUHB

 

MÁTSZ adószáma: 18054901-1-41

Bankszámla száma: OTP V. ker. Fiók: 11705008-20427452

 

 

Kapcsolat:

 

Magyar Állatbarát és Természetbarát Szövetség

1242 Budapest, Pf.: 310

Adószám: 18054901-1-41

Bankszámla szám: 11705008-20427452



EMAIL:
info.matsz@freemail.hu
matsz.info@gmail.com

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://struccontul.blog.hu/api/trackback/id/tr106465519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zöld_Dani 2014.08.07. 16:22:12

Sziasztok!
Nincs kedvetek ezt a videót kitenni egy posztban? Nagyon hálásak lennénk érte! :-)
A lovak haszonállatoknak számítanak, ezért a túl öreg, tenyésztéshez, munkavégzéshez alkalmatlan, vagy csak drágán gyógyítható állat a vágóhídon végzi. A nemzetközi állatjóléti szervezet, a Négy Mancs, két magyar partnerével igyekszik minél több lónak esélyt adni a további életre.
A menhelyre került szerencsés lovak többsége „csak” békében él élete végéig, de néha nagyon érdekes történetek kerekednek ki. Robert Hengl, a Négy Mancs lovakkal foglalkozó projektvezetője: “A pálmonostorai Lakota Ranchon él Jake. Őt Romániából hoztuk ide, ahol három társával a szomszéd földjén legeltek, mire az illető kivágta a nyelvüket. Az egyik falubéli talált rá a vérző lovakra és hívta segítségül a Négy Mancsot. Az állatorvosunk ellátta őket, illetve Jake-et, aki a legrosszabb állapotban volt, Bukaresten műtöttük meg. Amikor felépült, elkezdtünk neki megfelelő otthont keresni és egy év után hoztuk ide, Magyarországra.”
Isabel Miraux, a Lakota Ranch vezetője örömmel fogadta Jake-t. Habár Jake az elején nagyon ijedt volt, az itteni megfelelő körülmények között felépült és újra megtanult az emberekben bízni. Mára csupán annyi emlékeztet a régi szörnyűségre, hogy Jake szájából az abrak egy része kipotyog, nyelvének hiányzó vége miatt.
Bár ez egyáltalán nem könnyű, a Négy Mancs és a magyar menhelyek megpróbálnak a lovaknak új, megfelelő gazdát találni. Az egyik sikeres példa Tobi, akit Varga Viktóra, 17 éves tanuló fogadott örökbe. Tobit egy távoli telken hagyta egyedül a gazdája, olyan hosszú időre, hogy a patája ránőtt a patkóra. Már biztosnak tűnt, hogy a vágóhídon végzi, ám a vágóhíd megkeresésére a Négy Mancs megmentette. A kezelés után Jászárokszálláson várt új gazdájára, de pár évbe telt, míg megtaláltuk a megfelelő embert.

Varga Viktória: “Amikor először meghallottam Tobi történetét, kételkedtem benne, hogy tudnék egy sérült lóval foglalkozni. De hajtott a kíváncsiság, hogy milyen lehet így elmentünk meglátogatni őt. Amikor bementem hozzá a karámba, odajött és ráhajtotta a fejét a vállamra. Rögtön tudtam, hogy ezzel a lóval szeretnék foglalkozni. Most már teljesen egészséges, és nagyon sokat edzünk együtt. Nagyon jó barátok lettünk.”

Rövid videó Jake-ről:
youtu.be/6yOumY-G_wk
süti beállítások módosítása