Tóth Bernadett 2014.06.14. 12:37

Kék Pont Alapítvány

A Kék Pont Drogkonzultációs központ és Drogambulancia Alapítvány 1996 óta foglalkozik szerhasználókkal. Az intézmény komplex módon, összehangoltan nyújt egészségügyi, szociális és jogi szolgáltatásokat pszichoaktív szerhasználóknak. A szervezet szerint a klienseket nem csak „gondozni” kell, hanem segíteni kell a felépülésüket, és támogatni kell őket egy jobb életminőség elérésében. Ha egy szerhasználó nem akarja abbahagyni a szerhasználatot, akkor is csökkenteni kell a szerhasználat ártalmait. Az 1999 óta közhasznú alapítványként működő Kék Pont célja a drogfogyasztók ma még különösen megbélyegzett társadalmi csoportjának, érdekeinek komplex védelme és a hosszú távú társadalmi attitűdváltás. Jelenleg közel 50 munkatársuk dolgozik két drogambulancián (ferencvárosi és békásmegyeri), a prevenciós munkacsoportban és a különböző ártalomcsökkentő programokban. A Kék Pont fontos feladatának tekinti a Magyarországon nagy tömegeket érintő, mégis sokszor elbagatellizált alkohol - és nikotin ártalmak, illetve a köztudatba csak az elmúlt időszakba bekerülő viselkedési addikciók (munkafüggőség, játékszenvedély, internetfüggőség, étkezési zavarok, stb.) kezelését is.

 

26627_361342521840_8301574_n.jpg

Tűcsere program

A program célja az intézményi kapcsolatot nem preferáló szerhasználókkal való kapcsolatépítés, a droghasználók széles rétegének elérése, és a velük való rendszeres kapcsolaton keresztül az egészségmagatartásukban történő változás. A program keretein belül ingyenesen, anonim módon elérhető szolgáltatás a tűcsere (injector, szűrő, melegítő edény, desztilláltvíz, víztartó, érszorító, aszkorbinsav, alkoholos kendő), egyéb ártalomcsökkentő eszközök (véna-ápoló kenőcs, gyógytea, vitaminok, óvszer), egyéni tanácsadás, HIV, Hepatitis B, C szűrés helyben és hozzákapcsolódóan tanácsadás, igény esetén kezelőhelyre irányítás, valamint az internethasználat. Annak ellenére, hogy a Kék Ponté az ország legnagyobb forgalmú tűcsereprogramja – itt jelenik meg országosan a szerhasználók egyharmada – mégsem kaptak pénzt a minisztériumi pályázaton. A programhoz fordulók száma ezzel egy időben másfélszeresére növekedett, így a szervezet már nem győz elegendő steril tűt biztosítani. Az alapítvány május 29-én sajtóközleményben bejelentette, hogy súlyos pénzügyi forráshiány miatt azonnali szolgáltatás-csökkenés bevezetésére kényszerül. Augusztus 31-ig a cserélhető tűk számát 10db/főről 2db/főre csökkentik, és szerdánként szüneteltetik a működést. Szeptembertől csak akkor tudják tovább működtetni a szolgáltatást, ha a szakminisztérium a jelenlegi 6 millió forintos éves alaptámogatás helyett 30 millió forinttal támogatja a program működését. A tűcsereprogram megszűnésével több ezer injekciós droghasználó maradhat ellátatlanul, és monitorozhatatlanná válhat a HIV/AIDS veszély, a tűcsereprogram kliensei körében márpedig az elmúlt hetekben végzett és az Országos Epidemiológiai Központ  által megerősített eredményt közlő HIV-kampányszűrésen, 2006 óta először, pozitív leletet regisztráltak.

 

Az alapítványról, egyéb szolgáltatásairól további információ található a Kék Pont hivatalos honlapján (http://www.kekpont.hu/), de a szervezet megtalálható a Facebookon is (https://www.facebook.com/pages/K%C3%A9k-Pont-Alap%C3%ADtv%C3%A1ny/361336591840), valamint további weboldalakon: http://kekpont.blog.hu/ , http://www.egeszsegiskola.hu/.

Közvetlen kapcsolat az alapítvánnyal felvehető az info@kekpont.hu e-mail címen. 

Címkék:tűcsere kékpont Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://struccontul.blog.hu/api/trackback/id/tr716291636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása