Savanyó Cintia 2014.05.20. 14:20

Kisebbségi Jogvédő Intézet

Az Intézetről

A határon túli magyarok jogvédelmének erősítése, s ezen a területen kiemelkedő szerepet játszó egyéniségek támogatása céljából jött létre a Kisebbségi Jogvédő Intézet.

Az Intézet céljai közt prioritásként szerepel az Európai Unió jogrendje által kínált lehetőségek tudományos eszközökkel való támogatása a kisebbségvédelem területén. Ennek keretén belül különösen azoknak a jogászhallgatóknak, doktoranduszoknak vagy fiatal jogászoknak kíván segítséget, lehetőségeket nyújtani, akik kiemelt érdeklődést tanúsítanak a kisebbségvédelem iránt. Az Intézet ezt a támogatást különböző eszközökkel kívánja biztosítani: kisebbségekkel foglalkozó kutatási, oktatási, tudományos képzési feladatokat ellátásával és finanszírozásával, ösztöndíjak adományozásával, kutatási, képzési pályázatok kiírásával, tudományos konferenciák, képzések, tanulmányutak szervezésével.

Az Intézet célja ezzel, hogy a felsőoktatásban részt vevő érdeklődők számára olyan kiegészítő többlettudást, többlettapasztalatot biztosítson, amely a kisebbségek jövőbeni védelmét ellátó fiatal szakemberek számára hasznos tudásbázist és kapcsolatrendszert biztosít. Ennek megfelelően törekszik arra is, hogy a hasonló elkötelezettségű intézményekkel, tudományos és akadémiai közösségekkel, oktatási szervezetekkel együttműködési hálózatot építsen ki.

Az Intézet első tevékenységei között nyári egyetemet szervez, amellyel teret kíván engedni a kérdés iránt elhivatott hallgatók és oktatók, szakemberek közötti a tapasztalatcserére, közös gondolkodásra.

Akik a Kisebbségi Jogvédő Intézethez fordulhatnak

A Kisebbségi Jogvédő Intézet hosszú távú célja annak elősegítése, hogy a nemzeti kisebbségek, azon belül is elsősorban a határon túli magyarság hatékonyan fel tudjon lépni az őt ért jogsérelmek ellen. A törvénytelenségek elleni önvédelem alapja egy olyan hozzáértő jogásztársadalom megteremtése, amely a hagyományos jogvédelmen túl rendelkezik azzal a többlettudással és elkötelezettséggel, melynek birtokában el tudja látni ennek a speciális jogterületnek a védelmét. A Kisebbségi Jogvédő Intézet ehhez kíván segítséget nyújtani. A Intézet nyitva áll mindazon magyarországi vagy határon túli joghallgatók, doktoranduszok, kezdő jogászok előtt, akik élethivatásuknak a magyarság jogvédelmét, így közvetett módon a demokrácia és az esélyegyenlőség védelmét tekintik. Az Európai Unió biztosítja azt a nemzetközi keretet a különböző országoknak, amely által képzésünk és tevékenységünk egyaránt hasznos lehet a magyarországi, valamint a határon túli jogászoknak is, tekintet nélkül arra, hogy szülőföldjükön, vagy Magyarországon kívánják tevékenységüket folytatni.

Szeretnének továbbá kapcsolatba lépni mindazokkal a szakemberekkel, akik valamilyen módon - tudományos, oktatói tevékenységükkel, szakmai tapasztalataik átadásával szeretnék munkánkat segíteni, és ilyen módon hozzá kívánnak járulni az Intézet céljainak eléréséhez.

Szakmai műhelymunkájuk célja egy olyan szakember-hálózat kialakítása, mely a kisebbségi ügyekben jártas jogászok egymás szakmai tapasztalatára és kölcsönös segítségnyújtására építve, egymással együttműködve képes egy hatékony és határokon átnyúló jogvédelmet elindítani, ezáltal pótolván a magyarság kisebbségvédelmi rendszerének egy több évtizede tartó hiányosságát.

Az Intézet hasonlóan fontos célja a jogsegélyszolgálat, így a jogi úton való támogatása mindazoknak, akiket magyarságuk miatt ér sérelem a Kárpát medencében.

Forrás:

http://kji.hu/hu/content/ki-fordulhat-hozzank

http://kji.hu/hu/content/r%C3%B3lunk

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://struccontul.blog.hu/api/trackback/id/tr796182612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása